flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада суддів України нагадала суддям про те, як діяти, якщо до них прийшли з обшуком. Дану пам’ятку вирішили направити для використання в усі суди України.

08 грудня 2015, 11:18

 Рада суддів України нагадала суддям про те, як діяти, якщо до них прийшли з обшуком. Дану пам’ятку вирішили направити для використання в усі суди України.

 
Рада суддів України
Рішення
6 листопада 2015 року м.Київ №116
щодо розроблення пам’ятки при проведенні обшуку
Заслухавши та обговоривши інформацію члена РСУ В. Наставного щодо розроблення пам’ятки при проведенні обшуку, Рада суддів, відповідно до стст.124, 131 закону «Про судоустрій і статус суддів» та Положення про Раду суддів, затвердженого позачерговим Х з’їздом суддів 16 вересня 2010 року (зі змінами), —
ВИРІШИЛА:
1. Інформацію члена РСУ Наставного В.В. узяти до відома.
2. Схвалити пам’ятку при проведенні обшуку.
3. Направити дану пам’ятку для використання в усі суди України.
 
Головуючий на засіданні                             Т.ЧУМАЧЕНКО
 
ПАМ’ЯТКА
при проведенні обшуку
Для проведення обшуку в приміщенні суду слідчий, прокурор повинен надати ухвалу слідчого судді на обшук. Для участі в проведенні обшуку може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, представник та інші учасники кримінального провадження. Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі (якщо це кабінет судді — то судді, або керівнику апарату, якщо це інше приміщення суду), а за її відсутності — іншій присутній особі повинна бути пред’явлена ухвала і надана її копія.
Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла, кабінету судді або іншого приміщення суду чи іншого володіння особи повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень та містити:
• дату і місце її постановлення;
• назву та склад суду, секретаря судового засідання;
• найменування (номера) кримінального провадження;
• прізвища, ім’я і по батькові підозрюваного, обвинуваченого, року, місяця і дня його народження, місця народження і місця проживання;
• положення закону, на підставі якого постановляється ухвала;
• прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук;
• житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, які мають бути піддані обшуку;
• особу, якій належить житло чи інше володіння, та
особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;
• речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук;
• встановлених судом обставин із посиланням на докази, а також мотивів неврахування окремих доказів;
• мотивів, з яких суд виходив при постановленні ухвали, і положення закону, яким він керувався;
• посилання на конкретні матеріали кримінального провадження, дослідження яких дало слідчому судді підстави для надання дозволу на обшук;
• висновків суду;
• строк дії ухвали, який не може перевищувати тридцяти днів з дня постановлення ухвали.
Права слідчого, прокурора
1. Запросити спеціалістів для участі в обшуку з метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань.
2. Заборонити будь-якій особі залишити місце обшуку до його закінчення та вчиняти будь-які дії, що заважають проведенню обшуку. Невиконання цих вимог тягне за собою передбачену законом відповідальність.
3. Провести обшук осіб, які перебувають в приміщенні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження (обшук особи повинен бути здійснений особами тієї ж статі).
4. Відкривати закриті приміщення, сховища, речі, якщо особа, присутня при обшуку, відмовляється їх відкрити, або обшук здійснюється за відсутності особи, якій належить приміщення.
5. Проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення обшуканого приміщення чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження.
Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.
Обов’язки слідчого, прокурора
1. Обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.
2. Слідчий, прокурор повинен вжити належних заходів для забезпечення присутності під час проведення обшуку осіб, чиї права та законні інтереси можуть бути обмежені або порушені.
3. Вручити особі, у якої проведено обшук, а в разі її відсутності — іншому працівнику суду другий примірник протоколу обшуку разом із доданим до нього описом вилученого майна (за наявності).
4. Примірник протоколу вручити голові суду або його заступнику.