flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Опубліковано закони про приватних виконавців

05 липня 2016, 15:58

 Опубліковано закони про приватних виконавців

 
Сьогодні, 5 липня 2016 р., в "Голосі України" було опубліковано два закони, за допомогою яких в країні запроваджується інститут приватних виконавців. Обидва закони набирають чинності за 3 місяці з дня опублікування.
 
Мова йде про Закони “Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів” (проект №2506а) та “Про виконавче провадження” (проект №2507а).
Примусове виконання судових рішень і рішень інших органів тепер покладається на органи державної виконавчої служби та у визначених Законом "Про виконавче провадження" випадках – на приватних виконавців.
Приватним виконавцем може бути громадянин України, не молодший 25 років, який має вищу юридичну освіту не нижче другого ступеня, володіє державною мовою, має стаж роботи у галузі права після отримання диплома не менше двох років та склав кваліфікаційний іспит. Особа, яка хоче стати приватним виконавцем зобов'язана пройти навчання та стажування, загальний строк якого не може перевищувати трьох місяців.
Міністерство юстиції буде вести Єдиний реєстр приватних виконавців України.
Приватний виконавець зобов'язаний застрахувати цивільно-правову відповідальність перед третіми особами. Мінімальний розмір страхової суми становить 1000 мінімальних розмірів зарплати, але не менше 10 % від загальної суми стягнення за виконавчими документами, які перебувають на виконанні у приватного виконавця протягом року Міністерство юстиції України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом повинно сформувати склад тимчасової кваліфікаційної та дисциплінарної комісій приватних виконавців.
Окрім того, Міністерство юстиції не пізніш як через рік після набрання чинності цим Законом організовує проведення установчих з'їздів приватних виконавців регіонів та визначає порядок їх проведення. Установчий з'їзд приватних виконавців регіону формує раду приватних виконавців регіону.
Не пізніш як через місяць після скликання восьми установчих з'їздів приватних виконавців регіонів скликає та організовує проведення з'їзду приватних виконавців України, який в свою чергу утворює Асоціацію приватних виконавців України та затверджує її статут, утворює Раду приватних виконавців України.