flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У поліцейських відділках з'являться камери для відеофіксації допитів

10 червня 2020, 10:31

МВС планує розширити функціонування системи "Custody Records" не тільки на ізолятори тимчасового тримання, а на всі підрозділи поліції.

Система «Custody Records» автоматизує роботу поліцейського та унеможливлює людський фактор як причину незаконного насилля.

Систему вже впроваджено у чотирьох ізоляторах тимчасового тримання: у Сарнах, Кропивницькому, Херсоні та Дніпрі. Найближчим часом МВС планує розширити функціонування системи не тільки на ІТТ, а на всі підрозділи поліції.

Як працює система, роз'яснив начальник Управління дотримання прав людини Нацполіції Руслан Горяченко.

«Система працює два роки і ми побачили позитивні результати. Вона діє як на захист поліцейському, так і на захист затриманої людини. Усі дії записуються на відеокамеру і в будь-який час ми можемо прослідкувати, хто що говорив та вчиняв. З моменту, коли ця система почала працювати, в ІТТ зменшилась кількість неправдивих обвинувачень щодо неправомірного поводження із затриманими. Наразі плануємо запустити пілотний проект ще в 10 підрозділах Кіровоградської області та в одному відділі поліції Дніпропетровської», - зазначив Руслан Горяченко.

За його словами, коли громадянин потрапляє до ІТТ, перший, хто його зустрічає - інспектор з дотримання прав людини. Він пояснює, що затриманий знаходиться у безпеці і кожен його рух записується на камеру. В окремій кімнаті під відео- та аудіозапис інспектор проводить з ним перше інтерв'ю. Поліцейський має робити позначки в системі і, якщо буде якась скарга, приймає її та віддає відповідному органу - ДВБ або ДБР.

Протягом всього знаходження в ІТТ система також аналізує, чи не потрібна затриманому медична допомога.